ABBA Tribute rådde bot på schlagerabstinens

Samma dag hade stjärnan fått ställa in på grund av halsinfektion som gjort att hon inte lyckades få fram en enda ton. Man berättade också att det dock inte hör till vanligheterna att hon måste ställa in. Enligt utsago är detta tredje gången under hela hennes karriär som detta händer. Men, med mycket kort varsel hade i stället Jessica Marberger och Anna Sahlene Sahlin infunnit sig i Sandviken och var redo för show i hennes ställe. Och strax hade feststämningen åter stigit, till alla Melodifestival-älskares förtjusning. Publiken kände nog av sin schlager-abstinens så här efter att Anna Bergendahls toner klingat ut i sista finalen, och det känns långt till slutet av maj och Eurovision Song Contest. Dirigent Ulf Wadenbrandt ledde Sandvikens Symfoniorkester denna kväll, tillsammans med Mikael Bäck
Band och körsångarna Dan Rosengren och Anna Axelsson. Det är inte bara Gävleborg som kan stoltsera med många musikaliska förmågor, en hel del duktiga artister har också fötts upp i Västsverige, kunde man konstatera denna kväll. Axelsson och Rosengren visade sig inte bara duga till att sjunga i bakgrunden, utan levererade även varsitt soloframträdande med låtarna ”Slipping through my fingers”
och ”Eagle”.

Kavalkaden av Abba-låtar som fyller kvällen talar till alla i publiken, de flesta av de stora hitsen är ju tidlösa, som till exempel ”Mamma Mia” eller ”Dancing Queen”. Men det finns även en del mindre kända låtar som man känner väcker nostalgi mest hos dem som verkligen var med när det begav sig, som ”As good as new” och ”When all is said and done”. Det passar bra att i sammanhanget ha ett karaktärsgalleri med lite olika typer av svenska artister inom genren. Molly Sandén, från Helges All Stars i Gävle, gör en härlig version av bland annat ”When I kissed the teacher” medan Magnus Carlsson leverar diskohiten ”On and on and on” som ett självklart val. Inhopparna Jessica Marberger och Anna Sahlin gör också ett bra jobb, även om det såklart aldrig är optimalt att inför publik sjunga innantill från papper från ett notställ. Sandvikens symfoniorkester behöver kanske artister med lite fart och fläkt för att få upp tempot. Varje gång det skruvas upp är det som om även helhetsintrycket blir lite bättre. Men lite mer driv vågar ni allt, Sandvikens Symfoniorker. Kom igen, vi vet att ni kan!

Emelie Lundin