Program

Hösten 2019

 Svenska Legender 28/9

 

Mozart forever 10/11

 

Wolfgang Amadeus Mozart, född 27 januari 1756 i Salzburg, död 5 december 1791 i Wien, låter oss denna kväll lyssna till musik för symfoniorkester, sopran samt pianosolist. Ni kommer att få njuta av musik ur La clemenza di Tito.

Därefer framförs Mozarts Pianokonsert No. 24 C-moll. Man anar ett stort släktskap med Beethoven i denna konsert, som dessutom har den största orkesterbesättningen av hans pianokonserter. Pianosolist är Stellan Alneberg.

Exultate jubilate räknas som ett av de mest krävande och populära sångpartierna som finns för koloratursopraner. Här lyssnar vi till Kristina Elfversson.

Symfoni No. 40 g-moll komponerad av Wolfgang Amadeus Mozart år 1788. Inte minst huvudtemat i första satsen är välkänt. Den kallas allmänt Stora g-mollsymfonin till skillnad från Symfoni No. 25 g-moll, Lilla g-mollsymfonin.

Kristina Elfversson

Sopranen Kristina Elfversson, född och uppvuxen i Söderhamn, har en gedigen erfarenhet av musik- och sångstudier såväl i Sverige som utomlands. Hon har bott både i Italien och senast 5 år i Berlin där hon bland annat sjungit vid Deutsche Opera samt i Radiokören i Berlin. Sedan några år är hon tillbaka i sin hemstad Söderhamn och jobbar där som sångpedagog vid Kulturskolan.

Stellan Alneberg

Stellan Alneberg är uppvuxen i Valbo. Han har bedrivit sina huvudsakliga musikstudier i piano och dirigering samt varit repetitör vid Musikhögskola i Malmö. Han har gjort ett stort antal romans- och operakonserter med olika sångare. Han har också dirigerat flera operor, operetter och musikaler. Han är medlem i Gavle Kammartrio. Han innehar nu en tjänst som pedagog vid Kulturskolan i Uppsala samt arbetar som instuderare, främst med sångare.

 

Julkonsert 16/12

2020

Minneskonsert 18/1

Kvällens dirigent, Glenn Mossop, är född i Calgary, Kanada. Han är en svensk-kanadensisk pianist och dirigent och avlade en Bachelor of Arts 1971 i Calgary och en Bachelor of Music 1975. Han studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och avlade diplomexamen i dirigering 1982. I Kanada studerade han piano samt kördirigering.
Han debuterade som dirigent i Sverige 1979 och har varit gästdirigent i Kungliga Filharmonikerna och Sveriges Radios symfoniorkester, turnerat i Tjeckoslovakien med Örebro kammarorkester och dirigerat Folkoperan vid festivalen i Edinburgh. Tillförordnad director musices vid Lunds universitet 2005–2006. Under åren 2005-2009 chefsdirigent för Symfoniorkestern Pro Musica i Stockholm. Är sedan 2005 dirigent för Stockholms ungdomssymfoniorkester.

Kvällens trumpetsolist är Viktor Silverstone . Han är född i Ukraina 1973, son till en gruvarbetare. Han inspirerades av föräldrarna att spela folkmusik, vilket ledde till att han som 6-åring började spela i en blåsorkester. Han kunde redan som 9-åring  tjäna pengar på sitt spel genom att spela på begravningar.
Efter över 20 års studier på olika ställen i världen fick Victor sin första fasta anställning på Nya Zeeland. Sedan 2008 är han  anställd i Gävle Symfoniorkester.

Antonín Leopold Dvořák 1841 – 1904,  tjeckisk tonsättare som skrev klassisk romantisk musik. Symfoni nr 9 i e-moll ”Från nya världen” skrevs år 1893. Dvořák skrev symfonin under sin vistelse i USA, vilken varade mellan 1892 och 1895.

Franz Joseph Haydn, 1732 – 1809,  österrikisk kompositör. Tillsammans med Wolfgang Amadeus Mozart och Ludwig van Beethoven är han den främsta företrädaren för wienklassicismen. Hans trumpetkonsert tillhör den västerländska konstmusikens stora klassiker. Den är tillägnad Anton Weidinger – uppfinnaren av klaff-trumpeten. Verket uruppfördes år 1800 på Burgtheater i Wien.

Minneskonsertens initiativtagare Gunvor Göranssons tanke var att genom att samlas i kyrkan i januari till en musikstund i anslutning till Sandviks grundare Göran Fredrik Göranssons födelsedag låta oss påminnas om alla Sandvikenbors insatser och arbete för att hålla staden och kulturen levande.

 

 

En kväll i kosmos 10/5

Denna magiska kväll får du åka med på en resa ut i kosmos tillsammans med Sandvikens symfoniorkester där Gävlesonen Thomas di Leva står vid rodret. Du bjuds på Thomas tidigare men också några av hans senaste alster. Sandvikens symfoniorkester framför också en del egna arrangemang. Dirigent och reseledare är Krister Pettersson. Välkommen ombord!

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *